Zapomnij o słodkim, bogatym w wysoko przetworzone węglowodany śniadaniu i postaw na posiłek wysokobiałkowy, który sprawi, że będziesz najedzony aż do pory lunchu. Śniadanie jak tosty z masłem i dżemem nie nie zapewni Ci satysfakcji na dłużej i będziesz miał ochotę podjadać. Słodkie śniadanie prowadzi do gwałtownego wyrzutu cukru do krwi, a później załamania, co skutkuje że masz ochotę sięgnąć po więcej.
Zdrowa alternatywa dla płatków śniadaniowych – owsianka!
Być może jedzenie owsianki na śniadanie nie brzmi dla Ciebie zbyt ekscytująco. To prawda – płatki owsiane same w sobie nie mają zbyt intensywnego smaku. Możesz jednak do woli eksperymentować z dodatkami, dzięki temu smak Twojej owsianki będzie za każdym razem inny. Wykorzystaj sezon na owoce, dodawaj borówki, jagody, maliny czy brzoskwinie. Dodaj łyżkę nasion chia lub siemienia lnianego , by uzyskać ciekawą teksturę owsianki i dostarczyć sobie porcję zdrowych tłuszczy.
Co możesz dodać do owsianki:
-owoce jak borówki czy maliny, łyżkę nasion chia lub pestek z dyni
-banana, masło orzechowe i szczyptę cynamonu
-gruszkę, cynamon i orzechy włoskie
Orzechy, nasiona i masła orzechowe stanowią świetny dodatek do owsianki. Są źródłem zdrowych tłuszczy i białka. Sycą na długo i są doskonałym źródłem energii.
Pudding Chia
Nasiona chia są źródłem kwasów omega-3, białka, magnezu i żelaza
Wykorzystaj je do zrobienia puddingu i dodaj do niego różne dodatki. Możesz dodawać je również do smoothies czy posypać nimi tosta z avocado.
Przepis na pudding chia:
1/4 szklanki nasion chia
-1 szklanka mleka migdałowego
-1 łyżka miodu
-1 łyżka masła orzechowego
-2 łyżki jogurtu greckiego
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut lub na całą noc.
Przepis na smoothie z chia i jagodami:
-1 dojrzały banan
-garść jagód
-2 łyżki płatków owsianych
-1 łyżka nasion chia
-300 ml mleka roślinnego
-1 łyżka miodu