Lunch w słoiku to szybki, smaczny i zdrowy sposób na wartościowy posiłek w pracy.
Szklane słoiki – ulubione naczynie fermentatorów, idealnie nadają się do przygotowywania zdrowych posiłków do pracy. Badania sugerują, że ponowne podgrzewanie plastikowych pojemników powoduje, że zaburzające pracę hormonów BPA przedostaje się do jedzenia. Dlatego wrzucenie wszystkich składników do słoika jest doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych pożywienia i zachowania zdrowej wagi. Dlaczego?
Badania przeprowadzone przez International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity sugerują, że osoby które przygotowują zdrowe i pomysłowe lunche do pracy spożywają większą różnorodność składników odżywczych, częściej podejmują zdrowsze wybory żywieniowe i mają mniejszą szansę na nadwagę.
Zobacz dwa zdrowe pomysły na lunch – zaostrzą Twój apetyt na przygotowywanie smacznych, zdrowych i ciekawych posiłków.
ZDROWE POMYSŁY NA LUNCH DO PRACY:
Inspirowana Wietnamem sałata z makaronem:
Wskazówka: Pokrój warzywa na małe cząstki, dzięki temu wszystkie warzywa będą pokryte dressingiem.
Składniki:
-100 gram surowych krewetek
-50 gram makaronu np. udon czy makaron ryżowy
-50 gram groszku cukrowego, przełamanego na pół
-1 marchewka pokrojona w zapałki
-2 dymki, drobno krojone
-mała garść kiełków
-mała paczka posiekanej kolendry
-2 łyżki sezamu
Dressing:
-1 drobno posiekany ząbek czosnku
-5 cm drobno posiekanego imbiru
-1 czerwone chili, drobno pokrojone
-1 łyżka sosu rybnego
-skórka i sok z 1 limonki
-1 łyżka brązowego cukru
-1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
-pół łyżeczki oleju sezamowego
Jak przygotować:
1. Włóż składniki sosu da małego pojemnika, następnie nałóż pokrywkę i mocno wstrząśnij. Polej krewetki 1 łyżeczką przygotowanego sosu i pozwól im się zamarynować.
2. Umieść makaron w żaroodpornej misce i polej go wrzątkiem. Zacznij kroić warzywa. Odcedź ugotowany makaron.
3. Pozostałe składniki, z wyjątkiem krewetek i nasion sezamu, włóż do słoiczka o pojemności 700 ml, nałóż pokrywkę i dobrze wstrząśnij, aby wszystko wymieszać.
4. Smaż krewetki na patelni aż uzyskają różowy kolor i dodaj je do słoika. Dolej resztę sosu, posyp sezamem i przechowaj na noc w lodówce. Tak przygotowane danie zapewni Ci dwa pożywne lunch do pracy.
Sushi w słoiku:
Wszystkie zalety sushi, bez konieczności problematycznego rolowania. Jeśli zależy Ci na większej ilości białka, dodaj tofu lub wędzonego łososia.
Składniki:
-150 gram ryżu do sushi
-1 łyżka brązowego cukru
-2 łyżki octu ryżowego
-1 marchewka
-1/4 ogórka
-1/2 awokado
-sok z 1/2 limonki
-1 arkusz nori
-sos sojowy, do smaku
-wasabi, do smaku
-marynowany imbir, do smaku
-czarne nasiona sezamu, do posypania
Jak przygotować:
1. Ryż opłucz na sicie, a następnie umieść na patelni wraz z 200 ml wody na małym ogniu. Gdy się zagotuje, przykryj i pozostaw na 6-8 minut, aż woda zostanie wchłonięta.
2. W misce zamieszaj sól i cukier, do całkowitego rozpuszczenia
3. Gdy ryż się ugotuje, użyj drewnianej łyżki, by wrzucić go do miski i wymieszać z sosem. Po schłodzeniu przechowuj w lodówce.
4. Posiekaj ogórka i marchewkę w zapałki, pokrój awokado w kostkę, dodaj soku z limonki i pokrój nori w kostkę.
5. W słoiku o pojemności 700 ml rozpocznij układanie warstw od nori i ryżu, następnie pokrop sosem sojowym, dodaj odrobinę wasabi i marynowanego imbiru. Następnie dodaj kilka kawałków warzyw (trochę z każdego rodzaju) i posyp sezamem. Powtarzaj ten proces aż wszystkie składniki zostaną zużyte. Zakończ kilkoma warstwami nori, aby dodać nieco chrupkości i przechowuj w lodówce do 3 dni.