Wielu z nas nie zdaje sobie na co dzień sprawy, jak ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia ma odpowiednie odżywianie. Zwykle decydujemy się rozpocząć swoją przygodę ze zdrową dietą w okolicach stycznia. Chcemy poczuć się lepiej i zrzucić kilka kilogramów, które doszły nam po świętach. Niestety, zdrowe odżywianie nie powinno ograniczać się jedynie do noworocznych postanowień. Jedynie balans i umiar przez cały rok są w stanie pomóc nam zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Podtrzymanie nowych zmian w naszym jadłospisie wymaga silnej woli i odrobiny poświęcenia.

Istnieje wiele korzyści, jakie określone składniki odżywcze wywierają na nasze ciało. Zamiana przetworzonych węglowodanów (ciastek, słodkich bułek i makaronów), cukrów prostych (cukierków, słodkiej kawy i herbaty) i tłuszczy (smażone potrawy, chipsy, frytki…) w pozytywny sposób wpłynie na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie. Nieprzetworzone jedzenie jest bogate w składniki odżywcze, których praktycznie nie zawiera rafinowana żywność.

Chociaż geny faktycznie mają wpływ na na stan naszego zdrowia, co najmniej tak samo ważny jest wybrany przez nas styl życia, co w znaczny stopniu wiąże się z tym, co jemy. Aktywność fizyczna, poziom stresu i odżywianie decydują o przyszłym i obecnym stanie naszego zdrowia.

Badania sugerują, że spożywane jedzenia bogatego w składniki odżywcze (jak warzywa i owoce) opóźnia proces starzenia, redukuje ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne (jak cukrzyca typu 2), wspomaga równowagę hormonalną i poprawia nastrój.

Przetworzona żywność zawiera zwykle mieszankę prostych węglowodanów, cukru i tłuszczu. Stymuluje nasze kubki smakowe i dlatego sięgając po kostkę mlecznej czekolady mamy od razu ochotę na więcej. Taka mieszanka może prowadzić do podwyższonego poziomu cukru we krwi, a następnie szybkiego spadku, powodującego uczucie zmęczenia i spowolnienia. Takie wahania negatywnie wpływają na nasz nastrój, koncentrację i powodują spadek efektywności wykonywanych przez nas czynności. Możesz zastąpić tłuste jedzenie przekąskami, które zawierają dużą ilość zdrowych tłuszczy, a do tego są napakowane składnikami odżywczymi. Świetnie sprawdzą się orzechy, hummus z warzywami czy jogurt grecki z owocami. Takie przekąski zawierają witaminy, minerały, błonnik, zdrowe tłuszcze i białko, które są niezbędne w naszej diecie. Te składniki odżywcze poprawiają zdrowie, wspomagają uczucie sytości i stabilizują poziom cukru we krwi.

Dlaczego więc warzywa odgrywają tak istotną rolę w naszym życiu? Może nie smakują tak dobrze jak chipsy i czekoladki, ale w przeciwieństwie do nich zapewniają nam zdrowie i dobre samopoczucie. Pamiętaj, aby sięgać po warzywa codziennie i najlepiej włączać je do każdego z posiłków. Warzywa są nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale zawierają również złożone węglowodany, które pomagają nakarmić tryliony bakterii w naszych jelitach, wzmacniając nasze trawienie i układ odpornościowy.

Chociaż istnieje wiele kontrowersji na temat tego, ile tłuszczu powinniśmy dziennie spożywać, dowiedzione zostało, że kwasy tłuszczowe omega 3 przyczyniają się do poprawy zdrowia naszych komórek. Omega 3 pozwala przywrócić błonę komórkową, umożliwiając wydalenie składników odżywczych do komórki i wydalenie toksyn. Zmniejsza to ryzyko przewlekłych stanów zapalnych i chorób. Omega 3 można znaleźć w tłustych rybach jak łosoś czy makrela, awokado, orzechach, nasionach i oliwie z oliwek.

Zasilanie organizmu zdrową, nieprzetworzoną żywnością, jak udowodniono naukowo, poprawia zdrowie, reguluje poziom insuliny, zmniejsza stany zapalne, optymalizuje trawienie, a nawet pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Pomóż funkcjonować swojemu ciału w możliwie najlepszy sposób i nie lekceważ znaczenia zdrowego jedzenia na stan organizmu i nastrój!

Znalezione obrazy dla zapytania veggies free picture