Czym jest depresja i kogo może dotknąć?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała ostatnio, że depresja jest jedną z najpowszechniejszych chorób dotykających kraje wysokorozwinięte. W samej Wielkiej Brytanii, u około 1 na 20 osób została zdiagnozowana depresja, chociaż liczba ta może być znacznie większa ze względu na osoby, które nie zostały jeszcze zdiagnozowane. Depresja dotyka ludzi w różny sposób i może powodować wiele objawów. Zaliczają się do nich: poczucie bezwartościowości i winy, problemy z koncentracją, znaczna utrata energii i przewlekłe zmęczenie. Inne objawy obejmują: myśli samobójcze, strach przed śmiercią, utratę lub nadmierne zwiększenie apetytu oraz zaburzenia snu. Niektórzy pacjenci zgłaszają, że towarzyszy im poczucie spowolnienia (zarówno fizycznego jak i psychicznego) oraz pobudzenia (odczuwanego jako przewlekły niepokój). Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do rozwoju depresji, począwszy od podstawowej nierównowagi biochemicznej, która predysponuje do depresji, do określonego czynnika jak stresujące zdarzenie, żałoba, utrata pracy czy zerwanie związku.
Jak dieta może pomóc w łagodzeniu depresji?
Zdrowe odżywianie jest ważniejsze niż może Ci się wydawać, jeśli chodzi o zwalczanie depresji. Chorzy często są niedożywieni, bądź przeciwnie – nie potrafią kontrolować apetytu, wybierając jedzenie bogate w tłuszcz i cukier. Obydwie sytuacje powodują zły stan odżywienia organizmu. To z kolei potęguje objawy depresji jak: problemy z koncentracją, zmęczenie, zaburzenie snu, pobudzenie, a ostatecznie jeszcze gorsze samopoczucie.
Kiedy osoba cierpi na depresję, niemożliwe może się jej wydawać wykonywanie nawet najprostszych czynności. Poniższe porady dotyczą prostych zmian w dziennym jadłospisie, które możesz zacząć wprowadzać już teraz, aby w przyszłości uniknąć depresji.
Najlepsze porady żywieniowe pomagające w walce z depresją:
-Jedz 3 zrównoważone posiłki dziennie, a pomiędzy nimi sięgaj tylko po zdrowe przekąski, aby zapewnić mózgowi stały dostęp glukozy. Dzięki temu unikniesz wahań nastroju przez cały dzień.
-Staraj się włączyć do posiłków niektóre zdrowe tłuszcze (wysoko nienasycone). Są niezbędne do budowy mózgu (50% mózgu stanowi tkanka tłuszczowa). Mózg produkuje hormony i neuroprzekaźniki, które odpowiadają m.in. za regulację nastroju i tworzenie wrażeń i emocji związanych ze szczęściem. Dobre źródła zdrowych tłuszczów to: oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, awokado i tłuste ryby.
-Jedz dwie porcje tłustych ryb tygodniowo (łosoś, makrela, pstrąg, sardynki). Ryby oleiste są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazały działanie przeciwdepresyjne. Uważa się, że kwasy omega-3 działają przeciw depresyjnie poprzez utrzymanie i zwiększenie struktury mózgu. Redukują stan zapalny, który występuje podczas depresji.
-Unikaj żywności o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i trans (np. przetworzonej i pakowanej żywności), ponieważ są szkodliwe dla struktury i funkcji mózgu. Badania wykazały, że tłuszcze trans stymulują zaburzenia i/lub zapalenia HPA (podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczy), prowadząc do depresji.
-Włączaj źródła białka do każdego z posiłków – nasyci na dłużej i pomoże uniknąć przejadania się. Zmniejszy zachcianki na żywność bogatą w cukier i nasycone tłuszcze, które są szkodliwe dla nastroju.
-Wybieraj kompletne źródła białka (chude mięso, ryby jaja, ser o niskiej zawartości tłuszczu czy jogurt). Zawierają odpowiednią porcję aminokwasów. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do produkcji serotoniny, która przyczynia się do dobrego nastroju. Tyrozyna (kolejny aminokwas) przekształca się w dopaminę, która jest połączona z częścią mózgu odpowiadającą za odczuwanie przyjemności. Metionina jest również ważna, ponieważ odgrywa rolę w produkcji neuroprzekaźników w mózgu.
(Jeśli jesteś na diecie roślinnej sięgaj po źródła białka w postaci: tofu, komosy ryżowej, warzyw strączkowych).
-Łącz białko z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym jak: pełnoziarnisty chleb, makaron, ryż, owies, gryka, warzywa strączkowe, bataty, płatki owsiane czy jagody. Posiłki bogate w węglowodany wyzwalają uwalnianie insuliny, która sprawia że glukoza przenika do komórek. Umożliwiają również wprowadzenie tryptofanu do mózgu, który jest niezbędny do produkcji serotoniny, która z kolei przyczynia się do poczucia zadowolenia. Węglowodany o niższym indeksie glikemicznym powodują wolniejsze uwalnianie glukozy, przyczyniając się do długotrwałego działania na chemię mózgu, nastrój i energię.
-Jedz duże ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Są bogate w witaminę B i cynk. Ostatnie badania wykazały, że są ważne w walce z depresją. Ponadto, witaminy z grupy B wspomagają proces pozyskiwania energii z pożywienia. Ich niedobór może powodować senność i przygnębienie.
-Ogranicz kofeinę, której nadmiar wzmaga irytację i niepokój.
-Pij duże ilości wody, ponieważ Twój mózg składa się w 78% z wody. Odwodnienie może powodować spadek nastroju.
-Unikaj alkoholu. Jest substancją, która wzmaga depresję, powoduje odwodnienie i może doprowadzić do niedoboru witaminy B, co sprawi, że poczujesz się bardziej niespokojny i przygnębiony.
Dlaczego minerały są tak istotne w walce z depresją i niepokojem?
Nowoczesne, intensywne metody rolnicze sprawiają, że poziom minerałów w glebie jest niski. To z kolei wpływa na jakość żywności, która w znacznym stopniu pozbawiona jest minerałów. Poważne niedobory mineralne przyczyniają się do rozwoju depresji. Poniżej prezentujemy kilka dowodów:
Magnez: badania wykazały powiązanie niedoborów tego pierwiastka z rozwojem depresji. Udowodniono, że uzupełnienie poziomu magnezu u pacjentów cierpiących na depresję powoduje przyspieszenie leczenia epizodów dużej depresji.
Chrom: znaczna ilość badań wskazuje na znaczenie chromu dla dobrego samopoczucia.
Lit: znany z właściwości przeciwdepresyjnych.
Selen: niskie spożycie selenu jest związane z obniżonym nastrojem. Badania wykazały, że selen poprawia nastrój i zmniejsza niepokój.
Cynk: wykazano, że u osób cierpiących na depresję poziom cynku jest niższy.
Żelazo: badania wskazują, na możliwe znaczenie niskiego poziomu żelaza jako przyczyny depresji. Wykazano, że depresja kliniczna częściej występuje u kobiet. Niedobór żelaza powiązany jest z apatią, depresją i szybkim męczeniem się.
Prawdziwe historie: Jak stosowanie plazmy morskiej Quinton pomogło w leczeniu depresji?
„Przed rozpoczęciem stosowania plazmy morskiej Quinton otrzymałam receptę na tabletki, które pomogły obniżyć mi poziom niepokoju i poprawiły nastrój. Jednak, w trakcie leczenia zupełnie nie miałam energii i praktycznie nie wychodziłam z domu. Po południu zwykle spałam. W związku z tym, mój lekarz zaproponował mi zażywanie plazmy morskiej Quinton zamiast tradycyjnych leków. Zgodziłam się i rozpoczęłam naturalną kurację. Nie pożałowałam tej decyzji. Od kiedy stosuję Quinton, mój nastrój jest znacznie bardziej stabilny, nie mam takich wahań nastroju, mam mnóstwo energii. Śpię też znacznie lepiej, nie budzę się w nocy, ale nie mam też kłopotów ze wstaniem rano, jak tylko zadzwoni mój budzik. Jako pielęgniarka nie dowierzałam, że naturalne rozwiązania mogą działać lepiej niż leki. Od kiedy stosuję Quinton odczuwam ogromną różnicę, a wszystko to w całkowicie naturalny i bezpieczny sposób. Jestem przekonana, że jego stosowanie w połączeniu ze zdrowym odżywianiem daje rewelacyjne efekty” – Rebecca E.
„Cierpię na depresję. Od kiedy zaczęłam stosować plazmę morską Quinton mój nastrój znacznie się poprawił. Śpię też o wiele lepiej” – Teri S.
„Cierpię na łagodną formę depresji, doświadczyłam również depresji poporodowej. Nadal miewam gorsze dni ale czuję, że od kiedy zaczęłam stosować Quinton mój nastrój jest znacznie bardziej stabilny. Czuję się znacznie szczęśliwsza i mam więcej energii” – Nadia R.