Zapomnij o słodkim, bogatym w wysoko przetworzone węglowodany śniadaniu i postaw na posiłek wysokobiałkowy, który sprawi, że będziesz najedzony aż do pory lunchu. Śniadanie jak tosty z masłem i dżemem nie nie zapewni Ci satysfakcji na dłużej i będziesz miał ochotę podjadać. Słodkie śniadanie prowadzi do gwałtownego wyrzutu cukru do krwi, a później załamania, co skutkuje że masz ochotę sięgnąć po więcej.

Zdrowa alternatywa dla płatków śniadaniowych – owsianka!

Być może jedzenie owsianki na śniadanie nie brzmi dla Ciebie zbyt ekscytująco. To prawda – płatki owsiane same w sobie nie mają zbyt intensywnego smaku. Możesz jednak do woli eksperymentować z dodatkami, dzięki temu smak Twojej owsianki będzie za każdym razem inny. Wykorzystaj sezon na owoce, dodawaj borówki, jagody, maliny czy brzoskwinie. Dodaj łyżkę nasion chia lub siemienia lnianego , by uzyskać ciekawą teksturę owsianki i dostarczyć sobie porcję zdrowych tłuszczy.

Co możesz dodać do owsianki:

-owoce jak borówki czy maliny, łyżkę nasion chia lub pestek z dyni

-banana, masło orzechowe i szczyptę cynamonu

-gruszkę, cynamon i orzechy włoskie

Orzechy, nasiona i masła orzechowe stanowią świetny dodatek do owsianki. Są źródłem zdrowych tłuszczy i białka. Sycą na długo i są doskonałym źródłem energii.

Pudding Chia

Nasiona chia są źródłem kwasów omega-3, białka, magnezu i żelaza

Wykorzystaj je do zrobienia puddingu i dodaj do niego różne dodatki. Możesz dodawać je również do smoothies czy posypać nimi tosta z avocado.

Przepis na pudding chia:

1/4 szklanki nasion chia

-1 szklanka mleka migdałowego

-1 łyżka miodu

-1 łyżka masła orzechowego

-2 łyżki jogurtu greckiego

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut lub na całą noc.

Przepis na smoothie z chia i jagodami:

-1 dojrzały banan

-garść jagód

-2 łyżki płatków owsianych

-1 łyżka nasion chia

-300 ml mleka roślinnego

-1 łyżka miodu