Czy wiesz, że przeciętna osoba zjada powyżej 5000 kcal podczas jednego dnia Świąt! Przygotowaliśmy 3 proste, smaczne lekkie i zdrowe przepisy na Świąteczne przekąski, od których nie przybierzesz na wadze.

Pudding Chia (składniki na 1 porcję):

3 łyżki nasion Chia

125 ml mleka roślinnego według uznania (z orzechów laskowych/nerkowca/migdałowe/ryżowe/kokosowe)

1 łyżka proszku kakaowego

1.5 łyżki syropu klonowego bądź miodu

Szczypta cynamonu

Jak zrobić:

Dokładnie wymieszaj nasiona chia z mlekiem roślinnym. Mieszaj około 1 minutę. Dodaj syrop klonowy, cynamon i proszek kakaowy. Dobrze zamieszaj. Przełóż masę do słoiczka lub miski i przechowuj w lodówce co najmniej 7 godzin (najwygodniej przez noc). Upewnij się, że naczynie jest szczelnie zakręcone. Gotowy pudding udekoruj mrożonymi owocami, bananem i kawałkami surowej, gorzkiej czekolady. Możesz również dodać wiórek kokosowych. Serwuj jako świąteczne śniadanie, deser czy zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia.

Ciasteczka z żurawiną:

1 dojrzały banan

2 łyżki nasion Chia

125 g masła orzechowego bez cukru (możesz również użyć masła migdałowego)

2 łyżki proszku kakaowego

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli morskiej

2 łyżki płatków owsianych

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

100 g suszonej żurawiny

3 kawałki gorzkiej czekolady

Jak zrobić:

Rozgrzej piekarnik do 250 C

Wyłóż blachę papierem do pieczenia

Rozgnieć banana w misce. Dodaj nasiona Chia, płatki owsiane, miód, masło orzechowe, proszek kakaowy, sodę i sól. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj żurawinę.

Połam czekoladę na małe kawałki i dodaj do masy.

Zwilż ręce i uformuj 8-10 kulek. Następnie spłaszcz je otwartą dłonią na dość cienkie placki.

Piecz przez 12-15 minut.

 

 

 

 

 

 

Świąteczna granola

400 g płtków owsianych

100 g orzechów pecan

50 g płatków kokosowych

100 g oleju kokosowego

3 łyżki syropu klonowego/miodu

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatelowej

2 łyżeczki suszonego imbiru

Szczypta soli morskiej

70 g suszonych moreli (zwróć uwagę, aby nie były siarkowane)

Jak zrobić:

Rozgrzej piekarnik do 170C.

Rozpuść olej kokosowy i syrop klonowy na patelni (na średnim ogniu)

W misce zmieszaj ze sobą płatki owsiane, płatki kokosowe, orzechy pecan i przyprawy.

Połącz obydwie mikstury.

Wyłóż granolę na blachę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia)

Piecz przez około 35 minut, mieszając co 10 minut.

Upieczoną granolę pozostaw do wystygnięcia.

Pokrój suszone morele na małe kawałeczki i dodaj do ostudzonej granoli.

Przechowuj w szczelnym słoiku lub zamkniętej torbie.