Wypełnij swój koszyk tymi 5 produktami spożywczymi, a nigdy nie zabraknie Ci składników do przyrządzenia smacznego i zdrowego posiłku. Być może masz ulubione dodatki, bez których nie wyobrażasz sobie gotowania. Ale czy w Twojej lodówce już teraz znajduje się tych 5 zdrowych i smacznych produktów?

Cytryna:

Cytryna jest składnikiem, który chętnie trzymamy w lodówce. W szybki sposób dodaje naszym potrawą charakterystycznego smaku. Może być świetnym dodatkiem do ciepłej wody, którą warto pić rano, by oczyścić organizm. Możesz wcisnąć trochę cytryny do butelki wody, którą zabierasz do pracy, by dodać jej smaku, a jednocześnie dostarczyć sobie witamin. Cytryna świetnie nadaje się do ryb, sałatek, ryżu, komosy ryżowej czy makaronów.

Dlaczego cytryna?

  • To świetne źródło witaminy C i antyoksydantów. Redukuje poziom wolnych rodników w organizmie, zwiększa absorpcję żelaza.

  • Jest źródłem magnezu, który jest niezbędny w reakcjach enzymatycznych w organizmie. Utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, prawidłowe funkcje mięśniowe i nerwowe. Wspiera układ odpornościowy.

Avocado

Avocado może stanowić doskonały dodatek do wielu dań. Możesz używać go do dressingów czy spożywać w postaci smoothie. Sałatki z dodatkiem avocado to ostatnio niegasnący trend. Świetnie komponuje się z łososiem czy jajkami. Dlaczego nie spróbować połączyć avocado ze sproszkowanym kakao? Taka przekąska może stanowić pyszny i zdrowy deser.

Dlaczego avocado?

  • To źródło zdrowych tłuszczy, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), wspiera absorpcję witaminy A

  • Zawiera witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowych kości i witaminę E – niezbędną dla elastycznej i zdrowej skóry

  • Jest źródłem witaminy B, ważnej dla metabolizmu energii w organizmie

  • To źródło kwasu foliowego, którego odpowiedni poziom w organizmie redukuje ryzyko depresji

  • Jest źródłem błonnika, wspomagającego zdrowie układu trawiennego. Zapobiega zapaleniom i chorobom przewlekłym.

Jajka

Tost z rozgniecionym avocado, jajkiem w koszulce i przyprawami to ulubione śniadanie wielu z nas. Spróbuj jeść jajka na śniadanie lub włączaj je do dowolnych posiłków dwa razy w tygodniu.

Dlaczego jajka?

  • Są bogatym źródłem białka, ważnym dla komórek ciała, enzymów i hormonów. Białko pozwala budować zdrowe mięśnie oraz sprawia, że jesteśmy najedzeni na dłużej.

  • Zawierają cholinę (wit. B4), która pomaga w metabolizmie tłuszczu i rozkładzie homocysteiny w organizmie. Wspomaga dobry sen.

  • Są źródłem żelaza, które pomaga transportować tlen w organizmie, ważne dla wytwarzania energii w organizmie

  • Źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla metabolizmu energii w organizmie

  • Źródło selenu, przeciwutleniacza, który redukuje wolne rodniki i podnosi odporność

Jagody

Można je spożywać zarówno świeże, jak i mrożone. Stanowią doskonały dodatek do owsianki, smoothies, a nawet sałatek.

Dlaczego jagody?

  • To świetne źródło witaminy C; przeciwutleniaczy, które redukują poziom wolnych rodników w organizmie. Zwiększają absorpcję żelaza i podnoszą odporność organizmu

  • Zawierają antocyjany

  • Źródło witaminy K, ważnej dla zdrowia kości

  • Są źródłem kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko depresji

  • Źródło błonnika, wspierającego funkcjonowanie układu trawiennego. Zapobiegają zapaleniom i chorobom przewlekłym.

Szpinak

Szpinak stanowi świetne uzupełnienie wielu dań, zup czy koktajli.

Dlaczego szpinak?

  • To doskonałe źródło witaminy A, która jest korzystna dla wzroku, ważna dla tkanek ciała, takich jak skóra i włosy

  • Źródło żelaza, który transportuje tlen w organizmie. Ważne dla wytwarzania energii w organizmie

  • To również źródło magnezu, potrzebnego do reakcji enzymatycznych w organizmie. Utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi, a także funkcji nerwowych i mięśniowych. Pomaga w podnoszeniu odporności

  • Zawiera witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowych kości

Zrozumienie, jak ważną rolę pełni jedzenie dostarczane do Twojego organizmu, jest kluczem do zachowania dobrego zdrowia. Związki zawarte w jedzeniu regulują funkcje organizmu. Jako, że współczesne techniki uprawy roślin zubożają glebę, jedzenie może nie dostarczać pełnego spektrum minerałów i pierwiastków śladowych. Zdrową dietę warto wspierać plazmą morską do picia Quinton, która uzupełni poziom niedoborów i odżywi komórki Twojego ciała.